Med brskanjem po kuharicah, ki jih premore naša domača kuhinjska knjižnica, sem v eni od Raminih1 knjig naletela na recept za kvašen krompirjev štrukelj z jabolki. Čeprav sem iskala navdih za preizkušanje kakšne nove slastne torte2, so se mi ob pogledu na fotografijo z dvema koščkoma jabolčnega štrudlja, sline kar pocedile. To dobroto sem morala preizkusiti.

Jabolčni štrudelj sem po navadi delala kar s pomočjo kupljenega vlečenega testa. To je bilo prvič, da sem se lotila tudi testa. Krompirjevo kvašeno testo je mehko, kombinacija jabolk, rozin, cimeta in nekaj sladkorja pa je enostavno … nekaj, čemur se Kandela praktično ne more upreti. :roll:

jabolčni zvitek s kvašenim krompirjevim testom

Gremo v akcijo, da ne bom predolgo ovinkarila z nekim uvodom v tale recept, ki bi ga rada delila z vami …

Kaj potrebujemo za jabolčni zvitek s kvašenim krompirjevim testom?

Testo zamesimo iz:

  • 400 g moke (jaz sem dala pol ovsene in pol bele pšenične moke)
  • 250 g kuhanega in pretlačenega krompirja
  • 1 jajce
  • 20 g kvasa
  • 50 g sladkorja (jaz sem dala rjav sladkor)
  • sol
  • 50 g margarine (jaz sem uporabila kokosovo olje)
  • 1/2 dl mleka

Nadev zmešamo iz:

  • 1 kg naribanih jabolk
  • 1 pesti rozin (če vam niso všeč, jih preprosto izpustite)
  • 100 g sladkorja (da bo bolj zdravo, ga nadomestite vsaj z rjavim sladkorjem, ali pa uporabite kokosov sladkor, agavin ali javorjev sirup, med ali kaj podobnega, kar je boljše od navadnega belega sladkorja)
  • pest drobtinic (jaz sem z drobtinami malo posula testo, preden sem ga obložila z jabolki in zvila)
  • cimet
  • naribana limonina lupina (jaz sem namesto tega po jabolkih nakapala kar malo limoninega soka)

Preden boste štrudl dali v pečico, ga premažite še s prelivom iz:

  • 1 rumenjaka in
  • mleka

jabolčni štrudl

Najprej se lotimo krompirja. Olupimo ga in narežemo na manjše koščke. Malo ga posolimo in kuhamo približno 15-20 minut. Ko je kuhan, odlijemo skoraj vso vodo in ga pretlačimo. Medtem v posodo nasujemo moko, v manjši lonček nalijemo 1/2 dl mleka, ga malo pogrejemo (naj bo mlačno), mu dodamo zdrobljen kvas, malo sladkorja in počakamo 5-10 minut, da vzhaja. Ko imamo kuhan krompir in vzhajan kvas, najprej zmešamo moko in krompir. V jamico, ki jo naredimo sredi moke in krompirja, vlijemo kvas in premešamo. Dodamo stopljeno margarino oz. maslo, jajce, sladkor in sol. Vse sestavine pregnetemo v testo, ga pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.

Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. Jabolka naribamo, jim dodamo pest rozin, cimet, sladkor in lupino limone oz. malo limoninega soka. Dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati, da se okusi premešajo. Jaz imam rada, da sestavine –  v tam primeru jabolka – ohranijo svoj okus, zato vedno zmanjšam količino sladkorja. Cimeta dam pa kar veliko. Včasih mi sicer sploh ni bil všeč, ampak odkar sem kupila ekološki cimet, je ta topla začimba dobila posebno mesto v naši kuhinji. Ljudje, to je čisto nekaj drugega!

jabolcni_zvitek-recept (2)

jabolcni_zvitek-recept (3)

Vzhajano testo razvaljamo v 1 cm debel pravokotnik, posujemo z nadevom in zvijemo. Dobili naj bi štrukelj za pekač velikosti 45×25 cm. Štrukelj oz. zvitek položimo v namazan pekač in pustimo vzhajati še nekaj časa. Jaz sem, seveda, zadevo naredila malo drugače, ker se mi je zdelo, da je 1 cm prevelika debelina za testo. Zato sem testo razdelila na pol in vsako polovico razvaljala v 0,5 cm debel pravokotnik. Predvidevam, da sta mi ravno zaradi manjše debeline med peko oba zvitka počila, ampak zaradi tega nista bila nič manj okusna. :P

Preden damo vzhajan zvitek za 25 minut v pečico, ogreto na 175 °C, jo še premažemo s prelivom iz razžvrkljanega rumenjaka, ki smo mu dodali malo mleka.

Če imate slučajno silikonsko podlogo za peko, je ni treba nič namazati z maščobo, preden nanjo položite zavitek. Meni se štrudl ni prav nič prijel.

Dober tek!

jabolcni_zvitek-recept (4)

jabolcni_zvitek-recept (5)

jabolcni_zvitek-recept (7)

  1. Kuharice izdaja Rama, k nam pa so priromale od tašče. []
  2. Tudi tak recept sem našla. []