Prvič se mi je zgodilo, da sem bila v situaciji, ko sem za veliko ljudi želela speči veliko dobrot. Samo kaj, ko je treba pri peki velike količine dobrot tudi dobro razmisliti, kako se bo to jedlo. Za take priložnosti so za moje pojme najboljši kakšni piškoti ali zelo enostavno pecivo brez kakšnih debelih krem na vrhu testa. Ker je jesen in je domača klet polna domačih jabolk, sem se odločila, da bom za goste poleg maslenih piškotov in žepkov, polnjenih z domačo slivovo marmelado, spekla še jabolčno pito. Med kopico receptov sva z mami našli enega za skutino pito in ugotovili, da ne bo prav nič narobe, če bom namesto skutinega nadeva, uporabila naribana jabolka.

jabolčna pita

Tako sem za pitino testo potrebovala:

˙20 dag margarine
˙10 – 15 dag sladkorja
˙4 rumenjake
˙40 dag moke
˙1 pecilni prašek
˙2 – 3 žlice mleka
˙naribana jabolka (količino določite po občutku, odvisno od velikosti jabolk, od velikosti pekača in od tega, kako radi imate jabolka)

V skledo sem dala rumenjake, ki sem jih ločila od beljaka :), dodala sladkor in vse skupaj dobro premešala oz. zmešala z električnim mešalnikom. Nato sem zraven vmešala še strjeno maslo. Tekočim zadevam sem nato dodala moko, zmešano s pecilnim praškom in vse skupaj lepo zmešala in zgnetla v lepo testo. Če bo vaše testo presuho, mu dodajte kakšno žlico mleka. Meni ga tokrat ni bilo treba dodajati.

Testo sem pustila počivati pol ure. Med tem časom sem naribala jabolka in si pripravila peki papir v velikosti pekača. Na peki papirju sem nato razvaljala zelo krhko testo. Malo sem si pomagala tudi s prsti, da sem ga lažje razporedila v velikosti pekača. Nato sem ga še malo razvaljala z valjarjem, da je bila površina lepo gladka. Testo naj bi bilo debelo približno 1 centimeter, ampak če boste pito pekli v velikih, nizkih, belih pekačih, ki so bili obvezna oprema v kuhinjah naših staršev1, boste morali testo iz zgoraj danih količin razvaljati še malo bolj. Sploh, če boste želeli, da vam na koncu ostane še nekaj testa za mrežo.

jabolčna pita

Če boste zadevo pekli v manjšem pekaču, boste imeli mogoče celo dovolj testa, da jabolka prekrijete s še eno plastjo. Testo pa po jabolkih lahko tudi naribate. Meni je najbolj všeč mreža. Ker me spominja na otroštvo in pito, ki jo je pekla stara mama.

jabolčna pita

jabolčna pita

V originalnem receptu je bil nadev za pito skutin, ne jabolčni. Kaj potrebujete za skutin nadev, ali celo za jogurtovega …
za skutin nadev potrebujete:
˙0,5 kg skute
˙10 – 15 dag sladkorja
˙1 kisla smetana
˙2 vanilijina sladkorja
˙2 žlici ostre moke
˙sok ene limone
˙sneg iz štirih beljakov

drugi nadev:
˙3 navadni jogurti
˙10 – 15 dag sladkorja
˙1 vanilijin sladkor
˙1 žlica ostre moke
˙2 kisli smetani
˙sneg iz štirih beljakov

V pekač damo plast razvaljanega testa. Premažemo ga z nadevom iz skute ali jogurta. Nadev pripravimo tako, da zmešamo skuto/jogurt, sladkor, vanilijin sladkor, kislo smetano, limonin sok in moko. Nazadnje dodamo sneg in spet dobro zmešamo. Na nadev s papirja za peko položimo drugo plast razvaljanega testa, ali pa ga naribamo. Pito pečemo 20 (jaz sem jo 30) minut v pečici, ogreti na 180 °C. Ponudimo ohlajeno in narezano na manjše koščke.

jabolčna pita

Zelo enostavno pecivo. Poleg tega pa še zelo okusno in sočno. Naslednjič bom poskusila s skuto. Verjamem, da je ravno tako dobro.

Dober tek! ;)

  1. velikost 35 x 40 cm – sem šla prav zmerit []